Cliënten aan het woord

Leendert van der Baan

“Dit had ik 40 jaar eerder moeten doen!” Leendert van der Baan (61) werkt met veel plezier op basis van een jaarcontract bij Kringloopgroep Aktief in Doetinchem. Trots laat hij het hele bedrijf zien dat is gericht op milieubewust hergebruik van goederen. Hij hoopt er binnenkort een vaste aanstelling te krijgen. Maar hier is een nare periode aan vooraf gegaan. Leendert heeft tot voor een paar jaar geleden van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat in een productiebedrijf gewerkt. “Waardering was ver te zoeken. Het was nooit goed of het deugde niet,” aldus een openhartige Leendert. Omdat daarvoor ook in zijn privéleven allerlei nare dingen zijn gebeurd, knapt er wat in zijn hoofd en belandt Leendert ziek thuis. Hij wantrouwt inmiddels alles en iedereen en vult zijn dagen door dag en nacht naar Discovery Channel te kijken. Zijn vrouw wordt er gek van. Re-integratie van Initia Nova blijkt een uitkomst: “Ik ben uit de goot getrokken.”

Leendert van der Baan op zijn eigengemaakte bankje in de kringloopwinkel

Leendert laat zich echter niet zomaar uit de goot trekken. Daarvoor is zijn wantrouwen te groot en zijn de ‘wonden’ te diep. Hij doet aanvankelijk bij zijn oude werkgever voor 20 uur per week vervangende administratieve taken, mede omdat een collega het vele werk niet aankan. Maar hierin zijn geen (betaalde) toekomstmogelijkheden en dan staat ineens Kitty Oosterdijk voor zijn neus. Zij is ingeschakeld door zijn werkgever omdat terugkeer in het eigen werk niet passend en haalbaar blijkt en er ook geen alternatieven in het bedrijf zijn. Maar Leendert ziet haar en een tweede spoor re-integratie traject helemaal niet zitten. Hij wil ondanks alles bij zijn oude werkgever blijven. Met forse tegenzin én zijn diepe wantrouwen gaat hij toch maar in gesprek met de adviseur. “Ze luistert naar me, laat me mijn verhaal doen, vraagt naar wat ik belangrijk vind in leven en werk en zegt dat het even kan duren, maar dat alles goed komt. Ik geloofde er helemaal niks van, maar ze heeft gelijk gekregen, meer dan ik had durven dromen. Dit had ik 40 jaar eerder moeten doen!” Aktief Leendert blijkt meer dan handig te zijn en wil hier ook graag iets mee doen, want “met thuis zitten was ik wel klaar”. Langzaam maar zeker begint hij ook vertrouwen te krijgen in de re-integratie aanpak: “Mensen van Initia Nova zijn er echt voor mij en willen ook het beste voor mij en ondersteunen me in mijn stappen in het onbekende.” Zo kwam Kringloopgroep Aktief in het vizier en Leendert gaat daar samen met de adviseur op gesprek, omdat hij die ondersteuning nog even nodig heeft. Leendert gaat als werkervaringsplaats aan de slag met het opknappen van oude fietsen. Hij kan bijvoorbeeld bij de gemeente een paar honderd fietsen na onderhandelen voor een mooi prijsje op de kop tikken. Hij geeft ze een opknapbeurt en dan staan ze blinkend in de Kringloopwinkel. Na drie maanden werkervaring komt er een verlenging van drie maanden, waarin Leendert ook houtbewerking voor zijn rekening neemt. Iedereen is blij met zijn komst, vanwege zijn collegialiteit en zijn handigheid, waarmee hij in korte tijd de omzet van Aktief flink vergroot. Dit kan natuurlijk niet blijven duren en Leendert zou naar een volgende/andere werkervaringsplaats moeten of…

 

 

Betaald actief bij Aktief

De eigenaar van Aktief vraagt een gesprek met Initia Nova aan om wet- en regelgeving te bespreken. Gedurende dit gesprek wordt duidelijk dat men aan het bekijken is of er gelden vrijgemaakt kunnen worden om Leendert in dienst te kunnen nemen. Aktief staat open om detachering te bespreken, zodat Leendert bij de kringloopwinkel kan blijven tot het UWV een oordeel heeft geveld over de arbeidsongeschiktheid, en ondertussen is er tijd om te bekijken hoe het salaris van Leendert betaald zou kunnen worden.

Inmiddels heeft Leendert een jaarcontract bij de Kringloopgroep, met uitzicht op verlenging of een vast contract. Hij zou nog voor twee uur per week sollicitatieplicht hebben volgens de regels van het UWV, maar daar kwam de re-integratie deskundige haar belofte weer na: “We hebben het UWV ervan overtuigd dat twee uur per week sollicitatieplicht op mijn leeftijd en in mijn werksituatie niet de bedoeling kan zijn. Initia Nova is er voor mij en ja, ik ben echt uit de goot getrokken. Dat kwam niks te vroeg voor mij.”

Kringloopgroep Aktief is veruit het grootste kringloopbedrijf in de Achterhoek en heeft vestigingen in Winterswijk, Groenlo, Gendringen en Doetinchem. Het doel van Aktief is het opzetten en in stand houden van één of meer Kringloopbedrijven en werkplaatsen en/of winkels om afgedankte consumptiegoederen te behouden voor hergebruik. En daarnaast het scheppen van mogelijkheden voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, werkervaring op te doen en vaardigheden op algemeen maatschappelijk gebied te verwerven en te behouden.

Leendert in zijn fietsen-opknaphoek

Voor meer informatie over Aktief:
www.aktiefonline.nl
https://youtu.be/-xs-NBabdkE

Remco en Nancy Terwindt

“Uw project onze passie!”

… staat prominent op de website van het ondernemende stel Nancy en Remco Terwindt, samen eigenaar van ‘Kozijndeluxe’. Hier gaat echter een lange periode van rugpijn en andere ellende aan vooraf. Remco (38) werkt zijn hele leven al ‘in de kozijnen’ en Nancy (37) werkt aanvankelijk als pedagogisch medewerkster in de kinderopvang. Ze kennen elkaar al lang, hebben twee kinderen van 15 en 16, maar waren nog geen zakelijke partners. Daar gaat een verhaal aan vooraf, een verhaal over doordouwen, dan moet het maar zoals het kan en schouders eronder!

Nancy en Remco in hun showroom/werkplaats in Bergen (L)

Pijn in de rug

Zowel Remco als Nancy worden geplaagd door hevige rugpijn. Eerst komt Remo aan bod: “Ik werk al vanaf mijn 16e met veel plezier als kozijnmonteur en kreeg op een gegeven moment behoorlijk last van mijn rug. Hier besteedde ik niet zo veel aandacht aan, maar het werd van kwaad tot erger. Bij een ziekenhuisbezoek bleek dat er weinig meer aan te doen was en ik voelde me net een dood vogeltje en zat diep in de put. Ik ben uiteindelijk drie keer geopereerd, waarna ik een re-integratie traject in moest.” Bij het eerste contact met de adviseur voelt Remco zich gelijk thuis: “Ze had alle begrip, luisterde en nam de tijd voor me. Maar ze gelooft ook in mijn mogelijkheden en levert maatwerk. Dat was helpend, want ik dacht dat ik niets anders kon dan kozijnenbouw. En dat kon dus niet meer met mijn versleten rug.”

Uit een beroepskeuzetest komen (uiteraard) technische, maar ook commerciële vaardigheden en interesses naar voren. Een arbeidscoach van het UWV kon op dat moment niets voor Remco betekenen, omdat hij eerst twee jaar ziek moest zijn geweest. Dan zelf maar de handen uit de mouwen: “Ik ben achter de PC gekropen en heb mijn CV opgeschoond. Ik heb daarna in diverse functies gewerkt bij technische bedrijven in de binnendienst: in de verkoop en als vestigingsmanager. Ik was echter helemaal klaar met het kantoorwerk en dat er achter mijn rug om aan mijn stoelpoten als manager werd gezaagd. Met mijn rug ging het gelukkig een stuk beter.”

 

Nancy heeft een vergelijkbaar verhaal wat haar rug betreft: “Ik heb de opleiding Sociaal Pedagogisch Werk gedaan aan het ROC in Boxmeer en ben met passie gaan werken in de kinderopvang. Ik kreeg op een gegeven moment ook last van mijn rug, maar met pijnstillers ben ik door blijven werken. Door de pijn ben ik mijn houding aan gaan passen, waardoor ik compleet scheef ging lopen. Een uitstulping in het ruggenmerg drukte op een zenuw en dat veroorzaakte de pijn. Een spuit erin en hup weer door. Dat ging best een tijdje goed, maar ik kon steeds minder goed bewegen en tillen.” Dat is niet handig in het werken met kleine kinderen en Nancy weet van Remco dat hij zo goed is ondersteund door Initia Nova. Dat wil ze ook en gelukkig blijkt de werkgever van Nancy ook een contract te hebben met hetzelfde re-integratiebureau. Nancy hierover: “Ze doen daar normaal, ouwehoeren een beetje mee als dat nodig is en die houding ligt me wel.”

Nancy heeft weinig ervaring met solliciteren en beschrijft zichzelf als een stuk verlegener dan ze nu is. Ze volgt een sollicitatietraining, krijgt hulp, ook van Anita Goudriaan, bij het opstellen van haar CV en gaat stage lopen bij een verzorgingshuis in Groesbeek. Daarna vindt ze een kantoorbaan bij een vleesverwerkingsbedrijf en werkt ze in de binnendienst bij een bedrijf voor technische onderdelen, maar ze voelt zich niet geheel op haar plek. Dan ontstaat er een plan aan de keukentafel in hun woonplaats bij Goch.

Ondernemerschap

Remco en Nancy besluiten voor zichzelf te beginnen in de… kozijnenbranche. Daar ligt toch hun passie, kennis en ervaring. Maar dat gaat niet vanzelf. Er is werkruimte nodig, voorraad, kapitaal, lange adem en lef. Die laatste twee bezitten ze zelf wel en een werkruimte/showroom is uiteindelijk ook gevonden, ook al stond er alleen een kale hal zonder toilet. Maar een investeerder? Remco hierover: “Banken investeren niet in starters, tenzij je al drie jaar met succes een bedrijf runt. Waardeloos. Met privé- en wat geleend geld links en rechts zijn we vorig jaar begonnen en kijk eens waar we nu staan. We leveren kwaliteitswerk waar we trots op zijn, bieden zekerheid met een VKG-keurmerk en klanten waarderen dat!”

Remco wil nog wel één pijnpunt kwijt. “Toen ik erg veel last had van mijn rug en me ziek moest melden zeiden enkele collega’s tegen me: Ik heb ook wel eens pijn in mijn rug, maar ik kom toch gewoon werken. Dat stak, maar dat heb ik ver achter me gelaten. Ik heb mijn passie samen met mijn partner gevonden!”

Heeft u nieuwe kozijnen, overkapping, deuren, schuifpuien, dakkapellen/ dakramen, raambekleding of kunststof gevelbekleding nodig? Kozijndeluxe is dé leverancier op dit gebied. Zij verzorgen alles wat komt kijken bij het vervangen van bovengenoemde onderdelen.

www.kozijndeluxe.nl